Stiri online din asigurari (rca, casco, locuinte, medicale, etc)

inapoi

Valabilitatea politei RCA

Polita RCA este obligatorie pentru toti posesorii de autovehicule din Romania. La incheierea acesteia, posesorul politei va primi documentul tiparit, precum si o vigneta autocolanta care se lipeste pe parbrizul masinii intr-un loc vizibil si documentul international de asigurare. De asemenea, la incheierea politei RCA, veti primi din partea asiguratorului si un formular de constatare amiabila, folosit in cazul producerii unui accident in urma caruia partile implicate cad de acord asupra vinovatei uneia dintre ele. Formularul completat ii serveste partii vatamate pentru a-si recupera daunele materiale de la societatea de asigurari.

Polita RCA poate fi incheiata pe o perioada de 6 luni sau una de 12 luni. Nu exista reglementari legale cu privire la aceste perioade, alegerea fiind doar a asiguratului. Cu toate acestea, incheierea unei polite RCA cu durata de 12 luni este mai avantajoasa din punct de vedere al costurilor.

RCA-ul intra in vigoare incepand cu ora 24.00 a primei zile de valabilitate stipulata pe polita; compania asiguratoare nu mai este responsabila pentru evenimente care se petrec dupa ora 24.00 a ultimei zile de valabilitate stipulate pe polita. Ca atare, este recomandabil sa innoiti polita de asigurare RCA cel tarziu in ultima zi de valabilitate a celei vechi. Daca doriti sa fiti prevazatori si sa o incheiati mai devreme, nu veti pierde zile de valabilitate din noua polita. Trebuie doar sa ii comunicati agentului sau brokerului de asigurari ca doriti ca noua polita sa intre in vigoare la o anumita data.

Atunci cand un autovehicul isi schimba proprietarul, polita RCA nu poate fi folosita de catre noul proprietar, nefiind transmisibila (spre diferenta de polita de tip CASCO). Singura exceptie de la aceasta regula o consituie autoturismele achizitionate in leasing. La finalizarea leasingului, cumparatorul poate folosi in continuare polita RCA (daca perioada de valabilitate a acesteia nu s-a incheiat), cu singura conditie ca numele noului proprietar sa fie acelasi cu cel al utilizatorului din contractul de leasing.

18.06.2012

inapoi