Stiri online din asigurari (rca, casco, locuinte, medicale, etc)

inapoi

Controlul politei RCA

Inainte de introducerea obligativitatii politei de asigurare a locuintei, RCA-ul era singurul tip de asigurare a bunurilor obligatoriu in tara noastra. Sanctiunile (amenda intre 1000 si 200 lei plus supendarea talonului si/sau a placutelor de inmatriculare) pentru lipsa politei RCA pentru orice tip de autovehicul sunt usturatoare, iata de ce este recomandabil nu doar sa incheiati polita RCA, ci si sa stiti ce documente trebuie sa primiti o data cu aceasta. Conform articolului 64 al Legii nr. 136/1995, in cazul unui control efectuat de organele abilitate (Politia Rutiera), dovada incheierii unei polite RCA valabile se face cu urmatoarele documente:
* Polita RCA (documentul emis de catre compania de asigurari, prin intermediul caruia aceasta se angajeaza sa suporte toate daunele rezultate dintr-un accident auto produs din culpa asiguratului), precum si vigneta autocolanta care se aplica intr-un loc vizibil pe parbrizul masinii (valabil doar pentru autovehiculele inregistrate in Romania);
* Documentul international de asigurare;
* Pentru vehiculele inmatriculate in alte tari ale Uniunii Europene aveti nevoie de echivalentul politei RCA emis de catre un asigurator din afara tarii, in care trebuie specificat ca este valabil si in Romania;
* Pentru vehiculele inmatriculate in alte tari decat cele cuprinse in Spatiul Economic European si Confederatia Elevetiana, va este necesara polita de asigurare de frontiera.
De asemenea, este important de stiut faptul ca aceste documente nu va sunt necesare doar in cazul unui control in trafic, ci si atunci cand doriti sa inscrieti un vehicul in circulatie, atunci cand doriti sa ii schimbati numarul de inmatriculare si la inspectia tehnica periodica. Prin informatizarea sistemului de emitere a politelor RCA, organele de contro, au posibilitatea de a compara baza de date care cuprinde intregul parc auto inmatriculat pe teritoriul tarii noastre cu baza de date furnizata de catre toti asiguratorii, cuprinzand toate politele RCA incheiate. Astfel, un conducator auto care nu detine o polita RCA valabila poate fi depistat si fara a fi suspus unui control in trafic.

04.06.2012

inapoi