Stiri online din asigurari (rca, casco, locuinte, medicale, etc)

inapoi

Asiguratorii RCA - obligati la plata penalitatilor de intarziere

Conform legislatiei in vigoare, societatea asiguratoare emitatoare a politei RCA este obligata sa plateasca despagubirea in maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document (data avizarii daunei) sau de la data la care compania a primit hotararea judecatoreasca definitiva care il obliga la plata unei anumite sume.

Cu toate acestea, este deja un fapt de notorietate acela ca se intampla ca asiguratorii sa intarzie cu mult peste 10 zile aceasta plata a daunelor. Din aceasta cauza, CSA a dispus modificarea legii referitoare la asigurarea RCA astfel incat sa ii oblige pe asiguratori sa plateasca penalizari pentru zilele de intarziere. Conform reprezentantilor CSA, aceasta prevedere este motivata de numarul mare de sesizari primite cu privire la intarzierile in plata daunelor si are rolul de a-i proteja atat pe asigurati, cat si pe partile vatamate.

Incepand cu 1 ianuari 2012 , asiguratorii vor plati penalitati daca intarzie efectuarea platii cu mai mult de 3 luni de la avizarea daunei. Penalitatile platite se ridica la 0,2% pe zi din valoarea daunelor. In acelasi termen, compania emitatoare a politei RCA este obligata sa notifice atat partea vatamata, cat si detinatorul politei RCA daca dosarul de daune este respins, precum si motivele respingerii sale.

21.05.2012

inapoi