Stiri online din asigurari (rca, casco, locuinte, medicale, etc)

inapoi

Limite si preturi ale politei RCA

Normele referitoare la limitarea geografica a politelor RCA au fost stabilite prin legea nr. 136/1995. Desigur, de-a lungul timpului au fost aduse completari si modificari la textul acestei legi. Asadar, din punct de vedere teritorial, polita RCA acopera daunele rezultate din accidente care s-au petrecut pe teritoriul Romaniei. O data cu intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, politele RCA acopera si daunele provocate unor terte parti pe teritoriul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, al statelor care apartin Spatiului Economic European, precum si pe teritoriul tarilor care fac legatura intre doua tari membre ale UE in care nu exista birou national. Cu toate acestea, asiguratorii au dreptul de a extinde limitele geografice ale politei RCA. Lista completa a tuturor statelor in care asigurarea dvs. RCA este valabila se gaseste in polita si poate varia de la asigurator la asigurator.

De asemenea, tot de la asigurator la asigurator variaza si tarifele primelor. In mod obligatoriu, aceste valori trebuie sa se gaseseasca pe site-ul companiei asiguratoare, precum si pe polita incheiata. Orice companie de asigurari isi poate stabili propriile tarife pentru polita RCA (care trebuie totusi sa se incadreze in limitele impuse de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Dupa stabilirea tarifelor pentru politele RCA, asiguratorii au obligatia de a anunta Comisia de Supraveghere a Asigurarilor cu privire la cuanutmul acestora.

Pe langa sistemul bonus-malus (introdus in anul 2010 si cu aplicabilitate din anul 2011) exista si alti factori care sunt luati in calcul de catre companiile de asigurare pentru a stabili tarifele aplicate politelor RCA. Dintre acestia amintim: tipul vehiculului (an de fabricatie, puterea motorului etc.), precum si anumite date din profilul clientului (varsta -de regula, soferii cu varsta sun 25 de ani platesc prime de asigurare mai mari-, data obtinerii permisului - soferii care au obtinut permisul de mai putin de 4 ani sunt considerati a prezenta un risc mai mare de accident-, domiciliul etc.). Verificati cu atentie aceste informatii inainte de a achizitiona polita RCA.

28.05.2012

inapoi