Stiri online din asigurari (rca, casco, locuinte, medicale, etc)

inapoi

Despagubiri polita RCA

Polita RCA despagubeste terte parti carora persoana asigurata le-a provocat daune materiale sau vatamari corporale in printr-un accident auto. Exista anumite limite ale despagubirilor oferite de polita RCA, iar acestea difera de la asigurator la asigurator. Totusi, limitele inferioare ale acestora sunt stabilite de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Pentru anul 2011, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor acoperite de polita RCA pentru pagube materiale provocate intr-un singur accident este de 750.000 euro (cu 250.000 euro mai mare fata de 2010). Pentru anul 2012, aceasta limita va creste din nou, ajungand la 1.000.000 euro. Toate despagubirile se achita in lei, la cursul de schimb al BNR din data in care a avut loc accidentul.

In cazul accidentelor soldate cu vatamari corporale si/sau decese, limita despagubirilor acoperite de polita RCA este, pentru anul 2011, de 3.500.000 euro (fata de 2.500.000 in anul 2010), indiferent de numarul de persoane prejudiciate in cadrul aceluiasi accident. In anul 2012, limita pentru acest tip de despagubiri a fost fixata la 5.000.000 euro. Si in acest caz, asiguratorul va achita cuantumul daunelor in lei, la cursul BNR din ziua producerii accidentului.

Daca intr-un accident sunt prejudiciate mai multe persoane, fiecare dintre ele va primi din partea emitatorului politei RCA o cota parte din suma totala a despagubirilor, in functie de daunele sau vatamarile suferite.

Un lucru important care trebuie stiut despre despagubirile acoperite de polita RCA este ca ele nu pot depasi sub nicio forma limita maxima stipulata in contract. In cazul in care accidentul se soldeaza cu pagube mai mari decat suma stipulata in contract, diferenta nu va fi suportata de catre compania asiguratoare, ci, de cele mai multe ori, de catre persoana asigurata si responsabila pentru accident. In aceasta situatie persoana prejudiciata va pot cere acoperirea diferentei neacoperite de polita RCA fie pe cale amiabila, fie pe cale legala.

11.06.2012

inapoi